Yleinen puhevalta
Lainkäytössä ja hallintoasioissa puhevallalla tarkoitetaan asianosaisen oikeutta laittaa asioita vireille eli tehdä hakemuksia, esittää asiassa vaatimus tai luopua siitä, tulla asiassa kuulluksi ennen päätöksentekoa, antaa asiassa selvitys sekä valittaa tehdystä päätöksestä. Täysivaltainen henkilö voi käyttää itse puhevaltaansa. Vajaavaltaisen osalta puhevaltaa käyttää hänen puolestaan huoltaja, edunvalvoja tai muu laillinen edustaja, joko kokonaan tai osittain. Vajaavaltaisella tarkoitetaan alaikäistä henkilöä tai täysi-ikäistä vajaavaltaiseksi julistettua henkilöä. Tavallisesti alaikäisen edunvalvojia ovat hänen huoltajansa. Lapsen yleinen puhevalta on 15 vuotta täyttäneellä lapsella.
Lapsen puhevalta lastensuojeluasiassa
Lastensuojeluasiassa puhevalta on 12 vuotta täyttäneellä lapsella. Tämä tarkoittaa sitä, että 12 vuotta täyttäneellä lapsella on huoltajan ohella oma erillinen ja itsenäinen puhevalta itseään koskevissa asioissa. Alle 12 vuotiaan lapsen kohdalla huoltaja käyttää;
- omaa puhevaltansa, sekä
- lapsen puhevaltaa
Kun taas 12 vuotta täyttäneen lapsen kohdalla, lapsi käyttää;
- itsenäisesti omaa puhevaltaansa, ja
- huoltaja omaansa
Lapselle voidaan tarvittaessa määrätä edunvalvoja käyttämään huoltajan sijasta lapsen puhevaltaa, jos huoltaja ei voi puolueettomasti valvoa lapsen etua asiassa tai edunvalvojan määrääminen on tarpeen asian selvittämiseksi tai muutoin lapsen edun turvaamiseksi. Huoltajan omaan puhevaltaan edunvalvojan määräämisellä ei ole vaikutusta.
Lapsen mielipiteen selvittäminen lastensuojeluasiassa
Lapsella on oikeus myös alle 12 vuotiaana olla osallisena omassa lastensuojeluasiassaan. Lapsen tulee saada ikä- ja kehitystasonsa mukaisesti riittävästi tietoa häntä koskevista asioista ja esittää niistä mielipiteensä. Mielipiteen selvittäminen eroaa kuitenkin hallintolain 34 §:n mukaisesta kuulemisesta, eikä alle 12 vuotiaalla lapsella ole vielä itsenäistä oikeutta puhevallan käyttöön ja siten esimerkiksi oikeutta valittaa itseään koskevasta päätöksestä.
Lapsen puhevalta rikosasiassa
Alle 15 vuotiaan lapsen henkilöä koskevassa asiassa puhevaltaa käyttää;
- yksin huoltaja, edunvalvoja tai muu laillinen edustaja
Lapsen ollessa 15-17 vuotias;
- lapsi itsenäisesti, rinnakkain huoltajan, edunvalvojan tai muun laillisen edustajan kanssa
Jos lapseen kohdistuvassa rikoksessa rikoksesta epäiltynä on huoltaja, huoltajan sukulainen tai muu läheinen henkilö, huoltaja ei voi edustaa lasta. Tällöin lapselle määrätään edunvalvojan sijainen. On myös tärkeää huomata, että puhevalta on eri asia kuin kuuleminen. Henkilöön kohdistuvia rikoksia ovat esimerkiksi väkivaltarikokset, seksuaalirikokset ja yksityisyyden loukkaukset. Muissa, esimerkiksi omaisuusrikoksissa 15 vuotta täyttäneellä ei ole omaa puhevaltaa, ellei omaisuusrikos kohdistu hänen itse hankkimaansa varallisuuteen.
Lue lisää aiheesta aiemmin ilmestyneistä artikkeleistamme;
Tutustu aiheeseen liittyvään lainsäädäntöön: