Lapsen asema erossa

Ero on usein suuri elämänmuutos kaikille perheenjäsenille. Juridisesti lapsi ei ole vanhempiensa erossa asianosainen, mutta ero vaikuttaa lapsen elämään monella eri tavalla. Vastuu asioiden sopimisesta eron jälkeen on aikuisilla, mutta lapsen mielipiteet ja näkemykset on pyrittävä mahdollisuuksien mukaan huomioimaan. Lapsen asema riitaisessa erossa on vaikea ja kuormittava.

Erosta kertominen

Parasta olisi, jos vanhemmat pystyisivät yhdessä kertomaan lapselle erosta. Valitettavasti ero ei aina ole yhdessä tehty päätös, vaan siihen voi liittyä riitoja, erimielisyyksiä ja pettymystäkin toista vanhempaa kohtaan. Toisen vanhemman syyllistämistä erosta tulisi kuitenkin lapsen kuullen välttää.

Lapsen kuuleminen ja tunteiden vastaanottaminen tukevat ja suojaavat lasta erotilanteessa. On tärkeää pyrkiä varmistamaan, että lapsen suhde molempiin vanhempiin ja muihin sukulaisiin ja läheisiin pystytään eron ja mahdollisten erimielisyyksienkin keskellä turvaamaan. Kaikilla aikuisilla on lakiin perustuva velvollisuus lapsen erityiseen suojeluun.

Lapsen mielipide

Lasta ei tule johdatella tai painostaa valitsemaan erossa puoltaan. Jos vanhemmat kokevat lapsen mielipiteen selvittämisen hankalaksi, voi tukea saada esimerkiksi lastenvalvojalta, jos lapsi suostuu hänen kanssaan keskustelemaan. Jos lasta koskeva huolto- ja tapaamissopimus on vireillä oikeudessa, voidaan lasta kuulla tuomioistuimessakin, jos se on oleellista ja tarpeen tai lapsi itse sitä toivoo. Tuomioistuin voi käyttää kuulemisen apuna asiantuntija-avustajaa.

Huoltajuusasioissa lasta voidaan kuulla hänen iästään riippumatta sikäli kun se on lapsen kehitystasoon nähden mahdollista. Yleisesti katsotaan, että 12-vuotias voi jo itse päättää, kumman vanhemman luona asuu, kunhan se on lapsen edun mukaista. Täytäntöönpanoon ei vasten 12 vuotta täyttäneen lapsen tahtoa saa ryhtyä, ei myöskään vastoin nuoremman lapsen tahtoa, jos hänen kehitystasonsa on sellainen, että hänen tahtonsa voidaan huomioida.

Huoltoriita

Joskus vanhempien välille tulee kiistaa lapsen asioiden järjestämisestä eron jälkeen. Pitäisi pystyä sopimaan lapsen huollosta, asumisesta, tapaamisista sekä elatuksesta. Meillekin tulee Lakitoimisto Alexiaan hoidettavaksi paljon erotilanteita, joissa vanhemmat eivät ole päässeet sopuun lapsen asioista. Viime kädessä riita ratkaistaan tuomioistuimessa. Silloin tuomari päättää miten asiassa toimitaan.

Lapsen edun mukainen ratkaisu

Usein molemmat vanhemmat ovat tasavertaisia ja hyviä vanhempia lapselleen, eikä ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa lapsen edun mukaista ratkaisua. Lapsen kannalta pyritään kuitenkin aina löytämään paras mahdollinen ratkaisu. Siihen voivat vaikuttaa vanhempien elämäntilanteet, mahdolliset elämänhallinnan ongelmat, kyky tukea lapsen suhdetta toiseen vanhempaan sekä muihin lapselle läheisiin henkilöihin ja sukulaisiin. Lapsen koulunkäynti, päivähoitopaikka ja arjen tutut rutiinit voivat myöskin vaikuttaa lapsen kokonaistilanteen arviointiin.

Lue lisää aiheesta aiemmasta julkaisustamme: https://lakitoimistoalexia.fi/ero-ei-automaattisesti-vaikuta-lapsen-huoltoon/

Lue myös

 Lapsen puhevalta

Lainkäytössä ja hallintoasioissa puhevallalla tarkoitetaan asianosaisen oikeutta laittaa asioita vireille