Lähisuhdeväkivalta on rikos

Fyysistä tai henkistä väkivaltaa

Lähisuhdeväkivallasta puhutaan, kun tekijä ja uhri ovat tai ovat olleet keskenään läheisessä suhteessa. Väkivallan kohteena voi olla kumppani, lapsi, lähisukulainen tai joku muu läheinen henkilö. Fyysisen väkivallan lisäksi uhriin voi kohdistua henkistä väkivaltaa, kuten alistamista, mitätöintiä, manipulointia, kontrollointia, taloudellista hallitsemista, väkivallalla tai itsensä satuttamisella uhkailua, vainoamista, laiminlyöntejä ja estämistä. Seksuaalinen väkivalta voi olla painostamista tai pakottamista seksuaalisiin tekoihin.

Lain mukaan henkinen pahoinpitelykin on rikos. Sen tunnistaminen ja osoittaminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Rikoslain mukaan pahoinpitely vahingoittaa toisen terveyttä, aiheuttaa uhrille kipua tai saattaa hänet tiedottomaan tai vastaavaan tilaan. Ilman ruumiillista väkivaltaakin uhrille voi aiheutua ahdistusta ja muita psyykkisesti haitallisia seurauksia. Nämä seuraukset ja niiden tahallinen aiheuttaminen tulisi pystyä osoittamaan, jotta niistä voitaisiin tuomita rangaistus ja hakea korvauksia.

Virallisen syytteen alainen rikos

Asianomistajarikokset ovat sellaisia rikoksia, jotka poliisi ottaa tutkittavakseen vain, jos asianomistaja eli rikoksen uhri sitä vaatii. Lähisuhdeväkivalta ei ole ollut enää vuosiin asianomistajarikos, vaan lievätkin pahoinpitelyt lähisuhteessa ovat virallisen syytteen alaisia. Lähisuhdeväkivallasta syyttäjällä on siis oikeus nostaa syyte yleisen edun nimissä, vaikka uhri ei vaatisikaan rikoksesta epäillylle rangaistusta tai vastustaisi syytteen nostamista.

Väkivalta on aina rikos, ei perheen sisäinen asia. Lähisuhdeväkivalta ei yleensä lopu itsestään vaan sillä on taipumus jatkua ja pahentua ajan kuluessa. Ilmoituksen poliisille voi uhrin lisäksi tehdä silminnäkijä tai kuka tahansa joka on saanut lähisuhdeväkivallasta tiedon tai vihjeen.

Apua lähisuhdeväkivaltaa kokeneille

Väkivaltaisesta suhteesta lähteminen voi olla vaikeaa. Asiaan liittyy myös paljon häpeää ja salailua, joka vaikeuttaa avun hakemista. Lähisuhdeväkivaltaa kokeneille tarjottavat palvelut ja lainsäädäntö ovat vahvistuneet ja lähisuhdeväkivallan uhrit voivat nykyään saada apua monestakin eri paikasta. Myös väkivallan tekijä tarvitsee apua. Akuutissa tilanteessa tulee soittaa yleiseen hätänumeroon 112.

Nollalinja

Turvakodit

Naisten linja

Rikosuhripäivystys

Raiskauskriisikeskus Tukinainen

Miessakit Ry

Apua rikosprosessiin

Rikosprosessit voivat olla uhrille raskaita kokemuksia. Lähisuhdeväkivaltaa kokenut uhri saa usein oikeudenkäyntiavustajan valtion varoista. Avustaja avustaa uhria esitutkinnan aikana ja puolustaa uhrin oikeuksia oikeudenkäynnissä sekä auttaa esim. lähestymiskiellon hakemisessa.

Lue lisää avustajan hankkimisesta kuulusteluihin tai oikeudenkäyntiin ja maaliskuussa julkaistava artikkelimme lähestymiskiellosta.

Lue myös