Edunvalvontavaltuutus on asiakirja, jolla varmistat, että asioitasi hoitaa valitsemasi henkilö, haluamallasi tavalla. Se on siis yksi elämäsi tärkeimmistä asiakirjoista. Ainakin, mikäli olet 18 vuotta täyttänyt ja haluat vaikuttaa siihen, kuka hoitaa asioitasi, jos tulet itse tilapäisesti tai pysyvästi kykenemättömäksi huolehtimaan niistä.
Edunvalvontavaltuutuksella voit ennakolta valtuuttaa luotettavan henkilön hoitamaan asioitasi edellä mainitussa tilanteessa. Valtuutus toimii kuin vakuutuksena vaikean tilanteen varalta. Parhaassa tapauksessa valtuutusta ei edes koskaan tarvita!
Eikö läheinen voi hoitaa asioitani ilman edunvalvontavaltuutusta?
Mitä sitten tapahtuu, mikäli täysi-ikäinen henkilö tulee kykenemättömäksi huolehtimaan asioistaan, mutta hän ei ole laatinut edunvalvontavaltuutusta? Tällöin tuomioistuin tai holhousviranomainen voi määrätä henkilölle holhoustoimesta annetussa laissa tarkoitetun edunvalvojan. Edunvalvojaksi voidaan määrätä tehtävään sopiva henkilö, joka antaa tähän suostumuksensa. Läheinenkin voi siten toimia edunvalvojana ilman edunvalvontavaltuutusta, kunhan laissa säädetyt edellytykset täyttyvät.
Määrättynä edunvalvojana toimiminen on kuitenkin useimmiten työläämpää ja valvotumpaa verrattuna siihen, jos henkilö olisi itse laatinut edunvalvontavaltuutuksen. Määräyksen myötä edunvalvojalle muodostuu esimerkiksi vuositilivelvollisuus, josta hän ei lähtökohtaisesti voi poiketa. Edunvalvontavaltuutuksella valtuuttaja olisi kuitenkin voinut vapauttaa valtuutetun vuositilivelvollisuudesta.
Edunvalvontavaltuutus sujuvoittaa asioiden hoitoa
Edunvalvojaksi määrätyn toimintaa sääntelee holhoustoimilaki. Edunvalvontavaltuutuksen nojalla toimiva sen sijaan noudattaa pitkälti valtuuttajan omaa tahtoa, joka on kirjattu valtuutukseen juuri siinä laajuudessa ja sillä tarkkuudella kuin valtuuttaja on itse halunnut. Valtuuttaja voi ohjailla valtuutetun toimintaa tarkasti tai hän voi antaa valtuutetun toiminnalle enemmän joustoa kuin mihin tällä olisi ilman valtuutusta mahdollisuus.
Valtuutuksella on mahdollista oikeuttaa valtuutettu edustamaan myös sellaisissa asioissa, joiden tekemiseen edunvalvojaksi määrätyllä ei olisi lainkaan oikeutta tai joihin tämän täytyisi hakea erikseen lupaa. Valtuutuksessa voidaan esimerkiksi oikeuttaa valtuutettu edustamaan valtuuttajaa kiinteistökaupassa, joka ilman valtuutusta edellyttäisi luvan hakemista Digi- ja väestötietovirastolta.
Valtuutuksella voit myös antaa valtuutetulle oikeuden tehdä puolestasi toimia, joita varten ei olisi mahdollista edes hakea edunvalvojan määräämistä. Voit esimerkiksi valtuutuksessa määrätä, että valtuutetun tulee antaa varoistasi lahja lapsenlapsellesi aina tämän syntymäpäivänä.
Suosittelemme laatimaan edunvalvontavaltuutuksen yhdessä lakimiehen kanssa. Perheoikeuteen erikoistunut lakimies osaa kysyä sinulta oikeat kysymykset, jotta asiakirjalle saadaan tarkoituksenmukainen ja juuri sinun tilanteeseesi sopiva sisältö.